Filterkoffie

Filterkoffie, er is ontzettend veel over gezegd en geschreven. Het is ook absoluut één van de meest gedronken koffie. Op deze pagina schrijven wij informatie over filterkoffie en alles wat je erover moet weten. Op deze pagina doen we ons best jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van filterkoffie.

Welke filtermethoden bestaan er?

Er zijn meerdere filterkoffie methoden waar je uit kunt kiezen. Ten eerste kun je kiezen voor een filterkoffiemachine. Deze machine ken je vast nog wel, en veel mensen hebben deze machine in huis staan. Nederlands konden maar met moeite van de filterkoffie af stappen en dat is natuurlijk begrijpelijk. Filterkoffie blijft lekkere koffie en het duurt niet lang om deze koffie te zetten. Ook zijn de methoden goedkoop in aanschaf, wat absoluut voordelen op levert. Er zijn verschillende koffiemethoden waar je mee kunt experimenteren.

De slow drip methoden

De methoden die helemaal in zijn tegenwoordig, zijn de slow drip koffiemethoden. Bij deze methoden druppelt het water langzaam door de koffie heen, vandaar dat het filterkoffie heet. Enkele voorbeelden van slow drip methoden, zijn de chemex en de V60. Deze methoden worden vaak ook in koffiebarren aangeboden. Het voordeel van deze methode is dat je heerlijke koffie kunt zetten en met verschillende dingen kunt experimenteren. Door de temperatuur van het water aan te passen of met een andere maalgraad te werken, zal je zien dat deze veranderingen invloed hebben op de smaak van de koffie.

Er zijn diverse slow drip methoden waar je uit kunt kiezen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen en dat is dat ze relatief goedkoop in de aanschaf zijn. Voor een paar tientjes kun je al een koffie maker kopen. Dit is ook de reden dat we aanraden om je eerst met deze methoden te beginnen. Zeker wanneer je nog niet helemaal zeker weet of koffie je passie is. We hebben meerdere mensen gesproken die een espressomachine gekocht hadden om espressokoffie te zetten en er dan bedrogen uit kwamen. Dit omdat een espressomachine best duur kan zijn in aanschaf, maar nadat je deze machine hebt aangeschaft kun je niet direct lekkere koffie zetten. Barista worden is niet makkelijk en daar gaat wel wat tijd over heen.

Een koffiemolen is een goede keus

Wij raden het absoluut aan om een koffiemolen te kopen wanneer je op het punt staat om met filterkoffie te gaan werken. Een molen is handig omdat je dan zelf de maalgraad kunt bepalen. Door zelf de maalgraad te bepalen leer je meer over koffie aangezien je dan leert wat van invloed een bepaalde maalgraad met een bepaalde zetmethode op de smaak heeft. Hiermee kun je leuk experimenteren en op deze manier meer leren over koffie zetten. Je kunt een elektronische of een handmatig koffiemolen kopen. Een handmatige molen is goedkoper in aanschaf en werken over het algemeen prima. Een elektronische koffiemolen daarentegen is een stukje duurder, maar wel nauwkeuriger. Het is natuurlijk maar net wat je wilt.

Hoe kun je starten met filterkoffie

Filterkoffie heeft een lage instapdrempel. Je kunt er vandaag nog mee beginnen. Je zult een aantal barista tools in huis moeten halen om op de juiste manier koffie te zetten, maar als je hier eenmaal beter in wordt kom dit helemaal goed. Naast een koffiezetmethode raden we jou aan om een weegschaal, een koffiemolen en een waterkoker te kopen. De meeste mensen hebben al een waterkoker in huis, dus dat zal geen problemen moeten opleveren.

Als je eenmaal start met filterkoffie is het ook leuk om verschillende soorten koffiebonen uit te proberen. koffiebonen bestel je online of koop je in een koffiespeciaalzaak. Wanneer je verschillende koffiebonen uitprobeert leer je meer over het zetten van koffie. Daarnaast leer je jouw eigen smaakvoorkeuren beter kennen. Welke koffie vind je nu echt het lekkerst en wat maakt deze smaak nou zo lekker. Door te leren hoe je smaken kunt benoemen, leer je meer over koffie cuppen.

Over De koffie-makers

Via deze website houden we jou op de hoogte van verschillende manieren om koffie te zetten, de lekkerste koffiebonen en daarnaast geven we tips en tricks voor het zetten van koffie. Houd onze website goed in de gaten, want we proberen jou op de hoogte te houden van de informatie over koffie die je eigenlijk niet mag missen.