Espressokoffie

Er zijn steeds meer mensen die meer willen leren over koffie. Maar wanneer ze dan op het punt staan om meer te leren over koffie en om een thuisbarista te worden, willen ze direct een espressomachine kopen. Op deze pagina lees je meer informatie over een espressomachine, welke espressomachines je kunt kopen en of het echt nodig is om een espressomachine te kopen.

De geschiedenis van espressokoffie

Espressokoffie is bedacht door de Italianen en wordt nu in bijna iedere koffiebar wereldwijd toegepast. Het is een eenvoudig methode, waarmee je op snelle wijze een heerlijke bak koffie kunt zetten. In eerste instantie is er ook voor een espressomachine gekozen, omdat de Italianen vonden dat het zetten van koffie teveel tijd in beslag nam. Door de hoge druk van het water kan een espresso binnen enkele seconden gezet worden. In de loop der jaren zijn de functionaliteit van de machines flink uitgebreid. Zo zijn ze een stuk nauwkeuriger en kun je er latte art mee toepassen. Een andere reden waarom espressokoffie zo populair is, omdat je er latte mee kunt maken, zoals een cappuccino, latte of een flat white.

Het nut van een espressomachine

Laten we eerlijk zijn: met een espressomachine kun je de beste koffies zetten. Maar elke espressomachine is anders en de meeste espressomachines die je koopt zijn niet te vergelijken met de espressomachines die in een koffiebar staan. Deze espressomachines kosten over de € 5.000,- euro en zijn super professioneel. Wanneer je een espressomachine koopt voor thuis gebruik, zal je merken dat deze machines een stukje kleiner zijn en daarnaast lang niet zo professioneel zijn dan de machines die je in de koffiebar zag staan. Dit maakt het haast onmogelijk om dezelfde kwaliteit koffie thuis te zetten als in een koffiebar. We zeggen dit maar gelijk aan het begin van de blog om illusies maar direct uit de wereld te helpen.

Heeft het nut om een espressomachine te kopen?

Met espressomachines kun je absoluut heerlijke koffie zetten, maar het is niet noodzakelijk om lekkere koffies te zetten. Wanneer je wilt genieten van cappuccino’s of lattes dan raden we jou er één van harte aan. Maar wanneer je pas begonnen bent met koffie en graag meer wilt leren over koffie is het niet perse noodzakelijk om een dure espressomachine te kopen. Espressomachines zijn verkrijgbaar vanaf € 300 en wanneer het zetten van koffie je toch niet zo leuk lijkt als dat je van te voren gedacht had, dan heb je al dat geld voor niets gespendeerd. Verwacht namelijk niet dat je meteen lekkere koffie kunt zetten wanneer je een espressomachine hebt gekocht.

Een espressomachine volautomaat

Wanneer je besloten hebt om een esressomachine te kopen, kun je kiezen uit verschillende soorten espressomachines. Ten eerste kun je kiezen voor een espressomachine volautomaat. Het voordeel van deze automaat is dat je er eenvoudig koffie mee kunt zetten door op een knop te drukken. De koffiebonen worden zelf gemalen en zo heb je er verder geen zorg meer aan. Maar het nadeel van deze machines is dat je niet bepaalt veel over koffie leert. Je hoeft namelijk zelf niets te doen, omdat je alleen op een knop hoef te drukken voor het zetten van een bak koffie. Wanneer je graag meer wilt leren over koffie en wilt leren wat veranderingen in de maalgraad etc. doen met de smaak van de koffie, is het beter om te kiezen voor een espressomachine halfautomaat.

Espressomachine halfautomaat

Tot slot kun je kiezen voor een espressomachine halfautomaat. Deze espresso machines worden ook wel handmatige espressomachines genoemd. Het voordeel hiervan is dat je meer over koffie leert. Je zult namelijk zelf de machine van de juiste instellingen moeten voorzien, de watertemperatuur moeten instellen en zelf de bonen moeten malen. Het zetten van een bak koffie met een espressomachine halfautomaat kost dus meer tijd dan het zetten van koffie met een espressomachine volautomaat. Het is natuurlijk maar net wat je wilt. Ook een espressomachine halfautomaat is ongeveer verkrijgbaar vanaf € 300.

Daarnaast zou je eventueel kunnen kiezen voor een koffiecupmachine. Maar om heel eerlijk te zijn beschouwen we dit niet als een espressomachine, aangezien je hier capsules voor gebruikt. Wel kunnen we niet ontkennen dat deze methode een goede methode is om koffie mee te zetten. Zeker wanneer je wilt genieten van lekkere koffie waar je niet teveel tijd aan kwijt wilt zijn. De kosten per bak koffie liggen bij een koffiecupmachine wel een stukje hoger.

Zoals je hebt kunnen lezen raden we jou eerst aan om aan de slag te gaan met filterkoffie. Als je dit goed bevalt en onder de knie hebt kun je kiezen voor een espressomachine. Het komt namelijk nog wel eens voor dat mensen veel geld uitgeven aan een espressomachine en uiteindelijk hun nieuwe passie niet lang genoeg volhouden, waardoor het verspilling van je geld is.