Barista worden?

De laatste jaren zien we dat barista zijn een populair beroep is geworden. Het heeft meer respect gekregen van iedere koffieliefhebbers. Want iedere barista die overheerlijke koffie kan zetten en jou veel kan vertellen over koffie is simpelweg een absolute held. Op deze pagina vertellen we jou meer over het worden van barista en wat je allemaal kunt doen om een barista te worden.

De werkzaamheden van een barista

Van een barista die voor de Starbucks werkt worden andere dingen verwacht dan van een barista die voor een eenmanszaak werkt. Dit omdat een barista bij een eenmanszaak invloed uitoefent op de koffie die geschonken wordt. Bij Starbucks en andere grote ketens staat alles al vast, dus wordt er niet van een barista verwacht dat die zich gaat bemoeien met het koffieplan.

Een barista houdt zich doorgaans bezig met het zetten van koffie. Dat is uiteraard de belangrijkste werkzaamheid van een barista. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Het zetten van een lekkere bak koffie, dat is over het algemeen het probleem niet. Maar het wordt lastiger om telkens weer een lekkere bak koffie te zetten en consistentie na te streven. We zullen eerlijk moeten zijn dat dit een van de lastigste taken voor een barista is. Maar daarbij kan een barista zich bezig houden met klantcontact, de voorraad, nadenken over het koffieplan, de koffiebonen roosteren en ga zo nog maar even door. De werkzaamheden hangen vooral van het management van de koffiebar af en het initiatief dat de barista toont.

Hoe word je een barista?

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe je een barista wordt. Ten eerste zal je een bedrijf moeten vinden waar je voor kunt werken. Het probleem is alleen dat de meeste koffiebars alleen zoeken voor mensen met ervaring. Heb je deze ervaring niet, dan wordt het iets lastiger om een baan te vinden in een koffiebar. Meestal begin je dan als serveerster en als je dat eenmaal goed onder de knie hebt kun je uitgroeien tot een barista.

Elke koffiebar leidt haar personeel op haar eigen manier op. Zo heb je koffiebarren die intern een cursus geven, maar heb je ook koffiebarren die extern op zoek gaan naar barista cursussen. Het aanbod van barista cursussen is groot en we raden absoluut aan er eentje te volgen wanneer je graag een barista wilt worden. Zeker wanneer je geen ervaring hebt, is het goed om een barista cursus te volgen. Lees hier meer over espressokoffie en filterkoffie.

De juiste koffiebonen in huis halen

Wanneer je aan de slag gaat als thuisbarista zal je de juiste koffiebonen in huis moeten halen. Wij raden absoluut aan om koffiebonen te kopen in plaats van gemalen koffie of iets anders. Er zijn meerdere manieren om koffie te zetten, maar je kunt het beste starten met slow brew methoden of een espressomachine. De slow coffee methoden zijn eenvoudig en voordelig om mee te starten en dus absoluut een aanrader. Wanneer je meer geld te besteden hebt, kun je beginnen met een espressomachine. Deze kun je kopen vanaf € 300 op het internet of in de winkel.

De smaak van de koffie hangt van verschillende dingen af. Zo hangt het af van jouw barista vaardigheden en kennis, de machine waarmee je koffie zet en de koffiebonen die je uitgekozen hebt. We raden je aan te kijken naar de branddatum wanneer je op het punt staat om koffiebonen te bestellen. 2 weken na de branddatum zijn de meeste koffiebonen niet vers meer, wat niet bevorderlijk is voor de smaak van de koffie.

Over koffie-makers.nl

Via onze website geven we tips voor het worden van barista. Dit betekent niet dat onze website alleen geschikt is voor mensen die barista willen worden in een koffiebar, maar ook voor mensen die een barista willen worden thuis. De laatste jaren is het aantal manieren om koffie zetten flink uitgebreid en zijn steeds meer mensen zich in koffie gaan verdiepen. We vinden het leuk dat steeds meer mensen iets weten over koffie en dat de koffiewereld in leven is.

Er is heel wat informatie op het internet te vinden over koffie. Via deze blog houden we jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wat je allemaal moet doen om een goede barista te worden. Een goede barista wordt je niet zomaar, daar kan jaren overheen gaan aangezien je ontzettend veel moet oefenen om een goede barista te worden en je bovendien meer zult moeten leren over koffie en het zetten van koffie. Lees hier meer over espressokoffie en lees hier meer over filterkoffie.